SHARE

Борисов изпада в слаба позиция и отстъпва територия на Радев, а всъщност на БСП:

– приемането на закона за приватизацията и съгласието с ветото на президента са най-видимият признак за слабост. Първо, приет е лобистки закон. Второ, последва закъсняла и абсурдна реакция на ветото на Радев;
– законодателство в полза на едрия петролен бизнес;
– 500 милиона, заделени за „хидроинженерна“ дейност;
– удар върху конкурентите на цигарените производители;
– показно възприемане на позициите на БСП за бежанците от ГЕРБ.

Същевременно Волен Сидеров съвсем умишлено клати коалицията и се стреми да изхвърли Валери Симеонов от нея. Като цяло слабостта на Борисов се състои в това, че трябва да прави отстъпки в много и различни посоки: някои с удоволствие, други не чак толкова. Задава се интересна есен, в която тези „баланси“ трудно ще бъдат удържани, без да се дава голямо предимство на БСП.

„Демократична България“ получава възможност да се позиционира като смислена алтернатива на ГЕРБ и БСП. Тя ще е единствената формация, която няма да тича на патриотично-популистката писта и която има еднозначна позиция по проблеми като корупция, прокуратура, демокрация, свобода на словото, ЕС и НАТО. За тези, на които им е писнало от открит лобизъм, шикалкавене, лавиране и опортюнистично нагласяне на Изток и Запад, „Демократична България“ е очевиден вариант. Още повече че идва решително време за влизането в сърцевината на ЕС – еврозоната. Ако БСП или слаба и неориентирана коалиция на ГЕРБ са на власт, тази цел вероятно ще се окаже илюзорна.

Избирателите обаче трябва да са сигурни, че ДБ е формация с дълъг хоризонт, която било в управлението, било в опозиция в бъдещия парламент, ще е ефективен инструмент за политически натиск. Липсата на такъв инструмент в настоящия парламент е една от причините за завоя в популистко-националистическа посока, както и за лекотата, с която лобистки сделки биват обличани със закон.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“. 

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Даниел Смилов е политолог и университетски преподавател по политически науки.