SHARE

“Г-н премиер, имате нужда от решителни реформи в други сектори…”

Бойко Василев интервюира Бойко Борисов. В “Терминал 3” сме сред най-големите критици на БНТ и случващото се в нея, но не сме критикари. Трябва да признаем, че водещият на “Панорама” защити достойно най-високите стандарти на журналистиката с това интервю. Факт.

Въпросите му не спестиха нищо – нито теми, нито острота. От “Има ли изход, г-н премиер, от всички скандали, в които затънахте?”, през “Носите ли отговорност за това, че сте допуснали това?”, “Колко оставки още можете да си позволите, те свършиха хората?”, “Завинаги ли е наказан Цветан Цветанов?”, “Ако получите жълт картон, ще хвърляте ли кърпата? Минава ли ви тази мисъл, както ви посъветваха?”. До “Министър Порожанов трябва ли да понесе отговорност сега като министър на земеделието и преди като шеф на Фонд “Земеделие”, след като го разследва прокуратурата?”, “Злоупотребите с европейски пари не са ли отдалечаване от Европа и европейското?” и “Вътрешните проблеми ще ви позволят ли да направите нещо повече от магистрали?” и т.н.

Стана ясно, че Борисов няма да хвърли кърпата и да подаде оставка, ако ГЕРБ загуби на европейските избори. За пореден път той заяви, че няма да се кандидатира за президент, защото, ако е искал да го направи, е щял, когато го канили, когато имал 90% рейтинг като главен секретар и повтори мантрите на последните 10 години – “това, което аз съм построил, не може само да бъде боядисано”. Изрази дълбокото си разочарование, че последните скандали петнят всичко направено и постигнато, че всеки, който е бъркал в кацата с меда, ще си понесе отговорността и отказа той да носи такава. Но призна грешка – че не бил ходил никога на гости на министрите и подчинените си да види къде и как живеят. Настоя, че всеки ще се понесе отговорността и ще върне всичко до стотинка, каквото се установи, че е неправомерно взел… Каквото и да значи това. Пак си повтори и другата мантра – че медиите били свободни, защото направили тези разследвания и им благодари… Отново. И отново иронизира твърденията, че в България има диктат. С аргумента, че той е позволил всичко – “само, дето някой два шамара още не е дошъл да ми удари”.

Никой не клати стабилността – ГЕРБ се клати сама, настоя Борисов и по време на цялото интервю на няколко пъти се чуваше репликата “много ме е яд на моите съпартийци“.

Новината дойде от думите му: „Изкарвам си мандата, прибирам се в партията и ще дам път на много млади хора.“

„Последен въпрос: страх ли ви е да не би българите да спрат да ви харесват?”

Вижте цялото интервю тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.