SHARE

От Николай Слатински във Фейсбук

Шизофренично ми е. А как иначе? Вижте с какво ме облъчват всеки Божи ден, между какви крайности ме разпъват като на кръст:

От една страна, българският премиер постоянно ръси разни толкова недопустими работи – я за джипката, я за Че и Гоце, я за тадуф-тадуф, я за так-так-так!
Какво изящество на фразата, какви проблясъци на интелекта, каква удивителност на мисълта, какви върхове на слога и езика!

От друга странаq руският президент зачерква цели направления на философията, цели достижения на стремежа към освобождаване на индивида от корубата на ограниченията на мисълта и свободата, цели школи на европейското мислене и търсене, цели тревожни размисли и терзания накъде върви човечеството!
Какъв размах на визията, какви висоти на аргументацията, каква широта на възгледите, какъв плурализъм на мисленето – плурализъм, по който две мнения няма и не може да има!
Титани, Божества, Великани, Магьосници на Словото!

Всуе се морите!

Колкото единият да опростява и изпростява нещата, все ще се намери критична маса за отрезвяване и чувство за национално достойнство, за да не се позволи окончателно да живеем в тъпотата на чалга реалността.

И колкото другият да смята, че има монопол върху истината от последна инстанция, патент върху знанието и знаенето, собственост върху това, което може и не може да се говори и да се отстоява, право да решава накъде да вървят човечеството, Западът, Европа и Русия, слуховете за края на европейските ценности, на либералните принципи, на демократичните норми и на стремежите към лична и обществена свобода, са били, са и ще бъдат силно преувеличени.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.