Блиц коментар: Политическата олимпиада продължава, а сега да се върнем към сивото ежедневие

SHARE

Номинациите за председател на Европарламента са 4 и Станишев не е сред тях.

Коментарът на Илиан Василев, който препубликуваме, е писан, преди тази новина да бъде факт:

Борисов пак се „качи на жипката“ в Брюксел и демонстрира тотален контрол върху медийната ситуация. Той имаше кандидат за всичко: за шеф на комисията, за шеф на парламента, за щеф на евросъвета. Направо ми стопли сърцето – „българи юнаци“ имахме за всичко. Хапваш салатка, пийваш ракийка и гледаш тв как Бойко прави чудеса от дипломация.

Медиите безкритично повтаряха всеки трепет на неговата мисъл.

Апогеят – ГЕРБ ще подкрепят Станишев.

А всичко е фейк, виртуален свят, в който Бойко е важен и значим. Защото реално никой от кандидатите му не е имал шанс реално, нито е бил обсъждан реално.

Сега е време да се върне от Брюксел с празни ръце и да ви убеди, че много майсторски, почти виртуозно, сме се отказали от тези високи постове, въпреки че всички са ни молили. Помните ли – как на пазара в Брюксел са му предлагали българин да бъде върховен комисар… Комисар – най-високият пост, и как той отказал, защото „не го интересувало“.

Всъщност единственото, което нашият Първи е правил, е да проси „конграчулейшънс“ – да падне мониторингът, да одобрят управлението му, да получи някакъв келепир или келепирец – покана за ЕРМ2, за Шенген, за да има нещо, с което да отклони вниманието от сриващата се ситуация в България.

Тенкю, мистър премиер – голяма работа сте. Три дни живяхме с мисълта, че отново е 1994 година и България е първа в политическата олимпиада, която се разиграваше в Брюксел.
А сега да се върнем към сивото ежедневние – я какъв еврокомисар си имаме! И пак добре, че ни се полага, защото по заслуги не се знае дали щяхме да имаме някакъв пост.

Както казах още в началото – тази работа с договарянето на постове е функция на лични качества – и тъй като не сме от най-големите държави, е и следствие на умение да позиционираш не много, а един кандидат за един пост и да усилиш качествата му отвъд предела.

С какво да го направи нашият – с език, с маниер, с аргументи (хей, ю – хей, ти, ела тук да ти говорим), с предавания „на живо“ на срещи, които трябва да бъдат дискретни.

Ашколсун, машаллах, баш бакан булгаристан!

И какво като сте ме забранили да ме канят по всички видни телевизии?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.