SHARE

Събитията от последната седмица затвърдиха още по-силно идеята за “Европа на няколко скорости”.

За първи път в историята на съюза държава членка бе порицана от Европейския парламент за очевиден риск от тежко нарушение на ценностите на съюза – Унгария. Чиито нарушения – от опита за затварянето на университет до нарушаването на европейските правила в мигратската политика – са системни и за тях страната е критикувана в продължение на години.

И поради тези действия на Виктор Орбан Европейският парламент с убедително мнозинство от 393 гласа „за“ срещу 221 „против“ гласува за започване на процедурата, чиято крайност е отнемане на правото на глас в Съвета на ЕС.

До него едва ли ще се стигне, тъй като за отмяната на глас се изисква единодушие от останалите държави членки, но това беше ясен знак, че политиката на Орбан няма повече да бъде толерирана.

А едва ли ще има единодушие за санкционирането на Унгария заради Полша – следващата страна, която я грози започването на процедурата за тежко нарушение на ценностите на съюза. Там причините са “съдебната реформа” – т.е. чистка, обезсилването на Конституционния съд в страната, опитите за цялостна забрана на абортите и нарушаване на имигрантската политика на ЕС.

И двамата им лидери Орбан и Качински, самодоволни от факта, че могат един на друг да блокират наказателните процедури срещу страните си – могат да тържествуват от това как се представят като силни авторитарни лидери и борци срещу ЕС. Те дори могат да се радват на подкрепата на отиващата си от съюза Великобритания, която заяви, че ЕС не трябва да се меси във вътрешната политика на Полша.

Но и Полша и Унгария вече получиха присъдата на останалата част на Европа, те бяха заклеймени като “болните деца” на съюза. 

А Европейският съюз вече тръгна по пътя на своето реформиране. И отношението на останалите лидери към Полша и Унгария ще бъде точно такова – на периферия, която, ако не желае да приеме ценностите на съюза, няма място в неговото ядро.

Европа показа, че повече няма да толерира нереформираните, вървящи към авторитарно управление свои популисти, които по думите на Ги Верхофстад “искат да използват парите на Европейския съюз, но не и европейските ценности”.

А Европа вече върви към своята кардинална промяна.

Първата визита на Еманюел Макрон след встъпването му в длъжност като президент на Франция бе в Берлин. Там той и Меркел открито заговориха за „преучредяване“ на Европа, пренаписване на Договорите на ЕС и задълбочаване на обединението в еврозоната, като в идните месеци ще разберем повече за техния план.

Същевременно лидерите на ЕС вече са склонни да поемат по пътя на “Европа на няколко скорости” – страните, които искат повече интеграция, да вървят натам, а останалите сами да изберат пътя, по който искат да тръгнат. Този сценарий присъстваше в Бялата книга за бъдещето на Европейския съюз, публикувана от ЕК, както и бе заложен в текста на Римската декларация, който подписаха лидерите на държавите членки.

Това е пътят, по който тръгва Европа, за да се отскубне от дисфункцията и неспособността ѝ да разрешава кризи от последните години.

И тук идва въпросът къде иска да бъде България?

Ако в Полша се провежда чистка под формата на “съдебна реформа”, то у нас дори “съдебна реформа” не се провежда (тя приключи, както заяви правосъдният ни министър в Пекин). В страната ни до такава степен липсва върховенство на закона, че се оказа немислимо да се разследва главният прокурор за очевидно уронване на престижа на съдебната власт чрез тайни разговори с бизнесмени и оказване на натиск върху тях.

За разлика от нас само миналата седмица председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че не просто за Румъния ще отпадне Механизмът за наблюдение и проверка, но и страната “трябва да стане член на шенгенското пространство възможно най-бързо”.

Думи, които не чуваме за България.

В България вече двама души си тръгнаха от управлението за нацистки поздрави, а вицепремиерът, който си е правил “майтапчийски снимки” в концетрационен лагер, си стои на поста. Представете си картинката, в която се подписват нови договори за Европейския съюз и останалите лидери на Европа стоят рамо до рамо с Валери Симеонов?

И това е само началото на управлението на това правителство, в което има открити русофили, проповядващи антиевропейска реторика като Волен Сидеров, и агенти на комунистическата Държавна сигурност като вицепремиера Красимир Карачанов.

Същевременно премиерът Бойко Борисов показваше топли отношения и възхвала за политиката на Виктор Орбан, като дори получи медал от него в края на предишния си мандат.

На Полша и Унгария може да не им бъде отнето правото на глас в Съвета на ЕС – те просто може скоро да се окажат извън ядрото на Европа. По същия начин на България дори може никога да не бъде започната процедура за тежко нарушение на принципите на ЕС – ние можем просто бавно и тихо да се озовем в източната периферия на Европейския съюз, рамо до рамо с Орбан и Качински наместо с Меркел и Макрон.

Страната ни е изправена пред цивилизационен избор и действията и кадрите на това правителство по никакъв начин не показват, че ще изберем правилната страна. Със сигурност това няма да стане с главен прокурор, залят от скандали, вицепремиер, подиграващ се на Хоколоста, и политика на принципа „искаме парите на Европейския съюз, но не е европейските ценности”.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat