SHARE

Микробите – враг номер едно на мисията до Марс. Това посочват проби от капсулата с големина 180 кв. м, в която шестима души прекарват около 500 дни като част от Mars500 project. Сред другите заплахи са натравяне от радиацията и ефектите на тялото от безтегловността.

Предишни проучвания показват, че в условията на Космоса хората стават по-податливи на инфекции, а микробите – обратно, стават по-силни и не се поддават лесно на лечение с антибиотици. С оглед на това следенето за микроби на борда става все по-важно.

Проектът е съвместно начинание на Европейската космическа агенция, Русия и Китай и се провежда от 2010 насам, изследвайки влиянието на пътуване до и от Марс както на физическото, така и на психическото състояние на екипажа.

 

Резултатите от пробите, взети шест месеца след напускането на екипажа, показват, че капсулата гъмжи от микроби, особено в частите, където мъжете спят, почиват си и се хранят. Интересното е, че пробите са не само на повърхностите в капсулата, но и във въздуха.

С резултатите ще се постигне по-добър дизайн за повърхностите, които задържат повече микроби – например външната част на тоалетната и масите в кабините, които от своя страна са ценни за по-нататъшната разработка на космически кораби. И ползите са не само за човешкото здраве – самата капсула също може да понесе щети. Така те например могат да бъдат покрити с антимикробийни материали.

 

Но въпреки че има много микроби, риск за здравето на „космонавтите“ не е имало. Това се дължи на факта, че режимът им за почистване е бил спазван педантично и средата им е поддържана добре.

“Това е врагът отвътре”, казват учените пред Guardian. “Нещата, които си носиш от Земята, които вероятно не биха били проблем, ако се намираш на 20 минути от кабинета на лекаря или на половин час от болницата. Но изведнъж осъзнаваш колко е екстремна тази атмосфера – трябва да мислиш за всичко, което си вземал за даденост на Земята.”

Снимка: Inhabitat

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.