SHARE

От Илиян Василев

Днес ме осветлиха, че Ангел Джамбазки и Слабаков били новата консервативна десница на България, тези, които ще пазят „истинските“ ценности. Главните борци срещу джендърството. В тази част и аз съм консерватор – държа на християнските ценности, държа на патриотизма, но не този от снимките в албумите, а този, който ме прави горд че съм българин в нова Европа и в света. Този номер с чифте пищовите на пояс е юнашка политика от музея.

Всеки има право на претенция, но по този път е задължително поне минимално покритие на желания и реалности.
Джамбазки е далеч от типа „мачо“ политик. Не с малко, с много. Особено е „автентичен“, когато говори по силови теми – отбраната, армията (там е главният им представител), да не говорим за либерализъм. Обърнете внимание за семейния статус. Защото е странно да се представя за консервативна ценност блуждаенето в тази област. Защото нали това трябва да бъде типичният модел на българския политик – семейство, деца, християнство. Той какъв пример дава?

Да погледнем друга консервативна тема – отечеството и националните граници. За изконните ценности на българина – едно е да настояваш, че носенето на потури или народни носии е традиционна ценност – извън определени пропорции то става архаичност, друго е да представяш модерния вариант – актуалния към момента и конкурентен български национализъм, европейския патриотизъм.
Двойното дъно особено ярко прозира в казуса с поправката „Макрон“ – докато громеше европейските политици за предателството към България, неговата партия в управление заби много по-голям нож в гърба именно на същите транспорти фирми с тол-системата. Но едното влезе в медиите, другото не.

Когато вървят обективни интеграционни процеси, да застанеш срещу тях като шопа с жирафа в зоологическата градина и си мислиш, че можем да ги спреш, означава само едно – да пропуснеш да осъзнаеш и да се възползваш от промените, като изведеш нацията си до европейско значимото измерение на реализацията на нейните въжделения. И, разбира се, да останеш в историята като ретроградна сила. Ставаш страна – исторически резерват. Както подобни архитектурни са Копривщица и Жеравна – много ги харесваш, но няма, поне масово, да се преселите там да живеете. Така и с новите пишман консерватори.

Свършиха бежанците и „джендърите“, та трябва друг тепих за юнака, ако приемете, че Джамбазки може да бъде изобщо юнак.

Всъщност новият им консерватизъм се олицетворява най-вече от темата с паспортите, с трафика на бежанци, който е станал бизнес за мнозина с политически протекции именно на националистите. А това е антитеза не само на морала в политиката, но и на всяка консервативна ценност и всеки истински патриотизъм.

За джендърството да им простим незнанието, едва сега научиха за термин, който се употребява от четиридесет години. Но това е реакцията на внезапно събудилия се незнаещ към чужда дума – върти я, върти я, докато я оглежда от всички страни, отначало с любопитство, накрая я превърне в призрак и мит, с който да води „люта“ битка. По друг начин юначина трудно ще се прояви. Примерно като защити жените и децата от насилие. Защо да не защити правото на насилника?!

С другите думи направиха невежеството си обществен стандарт, върху който сега градят политическите планове за Европарламент.

Разбира се, Джамбазки има правото на своята претенция. Те са огледален образ на ДПС – проекти на ДС. Той може и космонавт да иска да стане. Свободна страна, свободни избори – но изглежда без памперси не може и без много значително финансиране – както КТБ през Бареков го направи евродепутат. И сега е „по-равен“ от другите и фаворизиран от властимащите. То не бе пускане „метър“ в централни новини – на всяка новина коментар от Кандидата Им. Обърнете внимание и на средствата, които вече се харчат по кампаниите. Плюс използването на административния ресурс.

Бай Ганьо прави, брои и пИчели избори.

Препубликувано от Фейсбук. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.