SHARE

Регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019 г.) на агенция „Алфа Рисърч“, което съвпадна по време с „Артексгейт“, регистрира съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ два месеца преди изборите за Европейски парламент. Основните изводи накратко:

10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите и това е предизборна атака от страна на опозицията. Според 66.6 на сто обаче това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.

ГЕРБ губи доверието на хората, че води борба с корупцията. Показните арести от последните месеци вдигат миниатюрно доверието в прокуратурата и съда.

Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от „други политически сили“. Според преобладаващото мнозинство обаче (57.3%) никой не води решителна борба с корупцията в България.

Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии.

Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Б. Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие).

Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59%.

Очертава се ниска избирателна активност. От това печелят БСП и най-вече ДПС.

Към края на март 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, като дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка.

Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП.

ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент.

Формулата ГЕРБ-СДС привлича подкрепата на две трети от бившите избиратели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок.

БСП успява да задържи над 80 на сто от гласувалите за нея преди две години.

„Демократична България“ е четвърта политическа сила.

„Демократична България“ с вот от 5.1% е все още малко под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат.

Разделени, българските крайнодесни партии няма да влязат в ЕП. Процентите към момента са ВМРО – 4.1%, НФСБ – 2.2%, „Атака“ – 2.1%.

Цялото проучване можете да видите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.