Алън Тюринг: хакерът, който спечели Втората световна война

SHARE

The Independent

Разбивачът на кодове от Втората световна война Алън Тюринг ще бъде лицето на новата банкнота от 50 британски лири, съобщиха от Bank of England (централната банка в Обединеното кралство) в понеделник.

Известният математик, считан за баща на съвременния компютър и признат от Уинстън Чърчил за „най-големия принос в победата на съюзниците“, ще украси най-новата версия на банкнотата с най-висока стойност в Обединеното кралство, която се очаква да влезе в обращение през 2021 г. 

Управителят на Bank of England (BoE) Марк Карни избра Тюринг от съкратения списък от 12 личности, след като от обществеността бяха направени повече от 227 000 предложения за известни британци. BoE призова за предложения за британски учени, които да заместят известните лица на сегашната банкнота от £ 50 – в момента предприемачът Матю Боултън (Matthew Boulton) и инженерът Джеймс Уот (James Watt), чиято парна машина задвижи индустриалната революция.

„Алън Тюринг е изключителен математик, чиято работа е оказала огромно влияние върху начина, по който живеем днес“, каза г-н Карни. „Като баща на компютърните науки и изкуствения интелект, както и като герой от войната, приносите на Алън Тюринг са многобройни и пионерски. Тюринг е гигант, на чиито рамене стоят толкова много хора днес.“

Тюринг изигра основна роля в развитието на ранните компютри с работата си, разбивайки кода Енигма, както и положи основите на изкуствения интелект. Въпреки огромните си постижения той е подложен на преследване по време на живота си, защото е гей. Тюринг е преследван през 1952 г. за хомосексуални действия, след като е разкрито, че живее в еднополова връзка.

Изправен пред перспективата за лишаване от свобода, той приема алтернативата „химическа кастрация“ – хормонално лечение, което трябва да потисне сексуалното му желание. Той умира от отравяне с цианид през 1954 г. на 41-годишна възраст. Икономът на математика го намерил в леглото си с полуизядена ябълка на масата. Смъртта му е регистрирана като самоубийство, но след това експерти поставят под въпрос представените по време на разследването доказателства.

През 2009 г. тогавашният министър-председател Гордън Браун отправи официално извинение за „ужасяващия начин“, по който е третиран Тюринг, а през 2013 г. той получи и посмъртно помилване от кралицата. През 2016 г. правителството прие „закон Алън Тюринг“, който посмъртно помилва хиляди гейове и бисексуални мъже, осъдени по загубили правната си сила закони за т.нар. „грубо неприличие“.

Законът действително представлява извинение към осъдените за консенсусни еднополови връзки преди декриминализирането на хомосексуалността в Англия и Уелс през 1967 г. Тя дойде след десетилетия на кампании от страна на LGBT+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transsexual plus – плюсът е за други групи, като например „асексуалните“) общността  и след като семейството на разбивача на кода Енигма подаде молба до „Даунинг Стрийт“ преди парламентарните избори през 2015 г.

Новата банкнота ще включва снимка на Тюринг от 1951 г., таблица и математически формули от една от най-влиятелните му научни статии. Ще бъде представена и снимка на британската машина за разбиване на кодове, наречена British Bombe, построена в Блечли парк (Bletchley Park – имение в близост до Милтън Кийнс, Бъкингамшир, в което през Втората световна война са работили британските военни криптографи), както и цитат от интервю на Тюринг, дадено на 11 юни 1949 г.: „Това е само предвкусване на предстоящото и само сянката на това, което ще бъде.“

Пълният дизайн на банкнотата, включително всички защитни елементи, ще бъде разкрит по-късно до въвеждането й в обращение. В съкратения списък на личностите или двойките личности за новата банкноста влизат: Мери Анинг, Пол Дирак, Розалинд Франклин, Уилям Хершел и Каролин Хершел, Дороти Ходжкин, Ейда Лавлейс и Чарлз Бабидж, Стивън Хокинг, Джеймс Клърк Максуел, Сриниваса Рамануджан, Ернест Ръдърфорд, Фредерик Сангер и Алън Тюринг.

Сара Джон, главният касиер на BoE, заяви: „Силата на този съкратен списък е свидетелство за невероятния научен принос на Обединеното кралство. Обхватът на личностите и техните постижения отразява огромната гама от номинации, които получихме за тази банкнота, и аз благодаря на обществеността за всичките им предложения от учени, които можем да почетем”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.