SHARE

Гражданската активистка Елена Калинина от село в Северна Русия, близо до гр. Архангелск, е задържана за организирането на „масов митинг“ срещу президента Владимир Путин, използвайки няколко снежни човека, които тя е направила. Това съобщава на 27 януари 2021 г., в. The Moscow Times.

Фотографията е споделена от активиста от гр. Архангелск, Андрей Боровиков и изобразява четири снежни човека, на които са закрепени плакати с антипутински лозунги. На един от тези плакати се споменава и двореца, заедно с именията към него, шато, както и винарните на стойност общо около 100 милиарда рубли (над 1.3 милиарда щатски долара), за които лидерът на руската опозиция Алексей Навални твърди, че принадлежи на президента Путин в свой филм-разследване, станал „вирусен“ в Интернет, след като е бил гледан 90 милиона пъти само в канала на Навални

Припомняме, че Алексей Навални бе задържан от московската полиция на 17 януари 2021 г., на летище Шереметиево, завръщайки се в родината си с авиокомпанията „Победа“. По разпореждане на руските власти самолетът със семейство Навални (Алексей и съпругата му Юлия) не кацна на летище Внуково съгласно разписанието на полета, а на друго московско летище – Шереметиево. По този начин официалните власти не позволиха да се срещне с хилядите привърженици на опозиционни политик, организирали да го чакат на летище Внуково. Навални беше спасен по чудо след отравяне с бойното отровно вещество „Новичок“, използвано от руските специални служби в тайна операция срещу него през август миналата година. Лечението бе проведено от немски лекари в клиниката „Шарите“ в Берлин, след като с разрешението на самия президент Путин, Навални беше откаран в кома и в тежко състояние в Германия със специален медицински самолет, нает от негови поддръжници. Сега московската прокуратура го обвини, че с престоя си в Германия Алексей Навални бил нарушил специалния режим на пробационните си мерки, наложени по негово друго наказание по скалъпено от управляващите обвинение.

Елена Калинина беше задържана за организиране на масов протест на снежни човеци“, написа в Twitter Боровиков, бивш координатор на офиса Фонда за борба с корупцията на Навални в Архангелск.

Ченгетата не знаят какво да правят, обаждат се на шефовете си през всяка минута“, добавя той.

По-късно местните медии съобщиха, че руската полиция е съборила плакатите от снежните фигури (един от които гласи „Долу царят“) и започва разследване срещу Калинина.

Протестът с чувство за хумор на Калинина става след националните митинги в събота в подкрепа на Навални, които събраха стотици хиляди и доведоха до близо 4 000 задържания на активисти в 120 града. Няколко участници са изправени пред обвинения за извършени престъпления – против управлението на страната, правилата за движение и/или нарушения на здравните правила, свързани с коронавирус.

Около 3 000 от 350 000 жители на Архангелск излязоха на митинга миналата събота в един от най-северните градове на Русия при страхотен студ.

Путин, който призна, че руските офицери от службите за сигурност години наред са следяли Навални заради това, че бил „заплаха за националната сигурност“, отрече тази седмица, че дворецът в най-новото разследване на опозиционния политик, му принадлежи.

Източник: The Moscow Times

SHARE