SHARE

Външните министри на страните от НАТО ще подновят опитите за подсилване присъствието на алианса в Черно море, съобщи високопоставен източник на Reuters. Мерките идват след Азовската криза, предизвикана от Кремъл миналата година, когато бяха нападнати украински кораби.

Източникът на Reuters съобщава, че на срещата, която съвпада със 70-годишнината от създаването на военния съюз, ще бъде поставен акцент върху противодействието на заплахата от Русия, включително в Черно море.

Във Вашингтон започва двудневна среща, която ще съвпадне със 70-годишнината на алианса – 4 април. Същия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще произнесе слово пред двете камари на американския Конгрес и ще открие среща на министрите на отбраната на страните членки.

Източникът от Държавния департамент подчертава, че Турция остава важен партньор на САЩ в района, но че кризата около закупуването и планираното разполагане на руски зенитни ракетни системи S-400 е „силно притеснителна“.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза в изслушване пред Конгреса миналата седмица, че се надява на срещата на НАТО да може да обяви „серия от действия, с които да отвърнем на това, което Русия върши в Крим, Азовско море и региона”.

Столтенберг обяви, че в НАТО има споразумение да бъдат вложени 260 млн. долара за военни складове и център за поддръжка в централната част на Полша. Основното им предназначение е да помагат на американски сили, които действат и се обучават в района. Строителството на обекта край Повидз ще започне през лятото и ще отнеме около 2 години.

Това е част от общо 2,3 млрд. долара, предвидени за финансиране на различни инициативи в рамките на алианса за подобрена мобилност на войските през последните 4 години, особено по източния фланг.

Според Столтенберг част от новите мерки в Черно море са подобряване способността на НАТО да оценява ситуацията, да се помогне на Украйна и Грузия с обучение на военноморските сили и бреговата охрана, споделяне на информация, посещение на техните пристанища от натовски кораби и общи маневри.

Един от основните въпроси, които ще се разискват също така, е разходите за отбрана на всяка страна да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт. Американският президент Доналд Тръмп често се оплаква, че САЩ са поели твърде голям дял от разходите на съюза.

В петък започва голямото военноморско учение Sea Shield 19, което според съобщението на румънското министерство на отбраната ще е най-мащабното досега. То ще се проведе в периода 5-13 април с участието на 14 румънски и 6 бойни кораба от България, Канада, Гърция, Холандия и Турция. Близо 2200 военни ще тренират реакция при критична ситуация.

От началото на тази година НАТО проведе важни учения съвместно с Грузия, където за пръв път командването се извършваше от домакините. Руски медии коментираха, че за пръв път алиансът тренирал докъде би могъл да защити страна партньор, за която не действа член 5 от Вашингтонския договор, определящ принципа на колективна защита.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.