SHARE

След като Народното събрание днес прие Закона за извънредното положение и позволи на полицията безконтролно да използва трафичните данни от мобилните устройство, от специалната пресконференция за икономическите мерки, които ще предприеме правителството разбрахме, че:

 • кризата е само от 3 дни, въпреки че извънредното положение е от 12
 • ще „дадем“ 4.5 млрд. лв. каза премиерът Борисов и допълни „ако трябва ще дадем и още“
 • разбивката по пера не стигна точно до 4.5 млрд. лв., установи Дневник, след като направи сбора. Ето го:
  • 500 млн. лв., с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, за да поема гаранции по заеми за бизнеса. Борисов обясни, че с тях ще могат да се гарантират кредити за 2.5 млрд. лв.
  • 200 млн. лв., които са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, които според Борисов ще се получават от търговските банки, но ще се гарантират от Банката за развитие
  • 1 млрд. лв., които ще отидат за помощи за запазване на работните места. При тази схема, която още не е приета от правителството държавата ще плаща 60% от заплатата на заплашените от освобождаване служители, а техните работодатели – 40%. Бизнесорганизации вече възразиха срещу конкретните формулировки след като видяха проекта на постановлението.
  • 50 млн. лв. – за помощи за най-бедните пенсионери за Великден. Такава сума по традиция се отпуска за бюджета за всяка Коледа и Великден.
  • 500 млн. лв. – за допълнителни разходи за заплати в Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната заради допълнителната работа сега. Тази сума премиерът съобщи отделно от общата от 4.5 млрд. лв.
  • 600 млн. лв., които сега няма да влязат в бюджета, защото са от данъците на бизнеса и хората и плащането им е удължено до края на юни. Тези пари ще останат у бизнеса и хората, допълни финансовият министър Владислав Горанов.
 • ББР ще бъде рекапитализирана, ако се налага, за да се изпълни политическата воля да има икономически мерки в помощ на бизнеса и хората

Стана ясно още и че ние, всички, не заслужаваме много да бъдем подкрепени, защото сме си купували скъпи куверти за Нова година и заведенията са били пълни. Заплатите били високи и просто трябвало работодателите да си намалят малко своите възнаграждения, за да помогнат на хората си. Не трябва и също да ги освобождават, защото утре, когато кризата свърши, няма да могат да ги наемат отново.

Министър Горанов припомни, че имаме добре работеща и модерна социална система, която може да се погрижи за всички освен за „маргиналите“. „Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях”“, каза Владислав Горанов. Малката подробност е, че в тази категория влизат всички „самоосигуряващи“ се. Повечето хора със свободни професии иначе казано. „Браво, браво, браво, господине“, както пеят Ъпсурт.

Премиерът отново погрешно цитира мерките, които взима Франция като посочи, че Макрон „давал“ 45 млрд. евро, но не се знаело за какво и как, защото още било рано за планове. Всъщност Макрон заяви, че Франция ще даде над 300 млрд. евро, а ето и за какво:

https://www.facebook.com/gouvernement.fr/videos/955668108183020/

SHARE