SHARE

От Алехандро де ла Гарса за TIME

Америка се тресе след две масови стрелби, които доведоха до 29 смъртни случая в два щата за по-мало от 24 часа.

Двайсет души бяха убити при стрелба в магазин на Walmart в Ел Пасо, Тексас, в събота, а девет жертви бяха застреляни в Дейтън, Охайо, в ранните часове на неделя.

И това не са първите масови стрелби в САЩ тази година. През предходните месеци други масови престрелки разтърсиха нацията – от Себринг, Флорида, до Гилрой, Калифорния. Само през 2019 г. най-малко 55 души бяха убити при масови разстрели.

Определението може да е различно, но за целите на този списък TIME определя масовата стрелба като стрелба на обществено място, при която са убити най-малко трима души.

Общият сбор не отразява няколко станали много обсъждани убийства през тази година, включващи разстрела от края на юли, при който загинаха двама души в магазин „Уолмарт“ в Саутхейвен, Мисури, или стрелбата в синагогата в Поуей, Калифорния, през април, в която 60-годишната Лори Кей бе убита, а други трима бяха ранени.

А и общият брой не отразява масовите убийства, извършени тази година извън САЩ, като например разстрелите в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, през март, оставили 51 загинали.

Ел Пасо е най-смъртоносният инцидент след стрелбата през ноември 2017 г. в църквата в Съдърланд Спрингс, Тексас. Той е по-смъртоносен от стрелбата в гимназията „Марджъри Стоунман Дъглас“ в Паркленд, Флорида, от февруари 2018 г., която остави след себе си труповете на 17 ученици и служители.

Престрелките в Лас Вегас през 2017 г., при които загинаха 58 души, остават най-смъртоносната масова стрелба в съвременната история на САЩ.

Ето и списъка на масовите стрелби през 2019 г.:

23 януари: Себринг, Флорида – 5-има загинали

През януари въоръжен мъж стреля по и уби петима души в банката „СънТръст“ (SunTrust) в Себринг, Флорида. Заподозреният, Цефен Ксавие, на 21 години, след това се барикадира отвътре.

Ксавие, бивш стажант в охраната на затвора, се предаде на екип на специалните сили (SWAT) от шерифа на окръг Хайлендс (Highlands).

Карл Хоглунд, шеф на полицията в Себринг, нарече заподозрения „безчувстен престъпник, който върши жестоко престъпление“.

24 януари: Щатски колеж, Пенсилвания – 3-има загинали, 1 ранен

През същия месец друг стрелец уби трима души и рани един, преди да обърне пистолета си срещу самия себе си в близост до кампуса на Щасткия университет в Пенсилвания.

Полицията идентифицира заподозрения стрелец като Джордан Уитмър, на 21 години. Стрелбата започна в ресторант в хотел „Рамада“ , преди заподозреният да нахлуе в дом и да убие друго лице, преди да се самоубие.

15 февруари: Аврора, Илинойс – 5-има загинали, 6-има ранени.

Петима души бяха убити през февруари при стрелба в склад в Аврора, щата Илинойс, близо до Чикаго.

Стрелецът беше идентифициран като Гари Мартин, 45-годишен бивш служител, който е бил уволнен малко преди да започне да стреля. И петте жертви бяха служители в склада.

Петима полицаи бяха простреляни и ранени, докато се опитваха с оръжие в ръка да се противопоставят на стрелеца. Друг служител беше ранен, но оцеля.

31 май: Вирджиния Бийч, Вирджиния – 12 загинали, 4-има ранени

Дванадесет души бяха убити, а още четирима бяха ранени, след като стрелец вилня в края на май в общинския център на Вирджиния Бийч. Заодозреният, ДиУейн Крадък, е бил в продължение на 15 години инженер за комунални услуги и чиновник в градската администрация към момента на стрелбата.

След продължителна престрелка полицията успя да убие заподозрения. Кметът Боби Дайер го нарече „най-опустошителния ден в историята на Вирджиния Бийч“.

23 юни: Абивил, Южна Каролина – 3-има загинали, 1 ранен

Трима души бяха убити и още един ранен след престрелка в апартамент в Абивил, Южна Каролина. Властите арестуват заподозрян тийнейджър – Илайджа Тайръз Хед, на 19 години, и му повдигат три обвинения за убийство, едно за опит за убийство и едно за притежание на оръжие по време на престъпление, придружено с насилие, според тв канала FOX Carolina.

Полицията арестува и други двама тийнейджъри във връзка с убийствата, 19-годишната Тазария Айдежа Къри и 18-годишната ДейДжийн Лий Хамилтън. И двете момичета бяха обвинени като съучастници след извършените убийства.

28 юли: Гилрой, Калифорния – 3-ма загинали, 15 ранени

Само дни преди последните стрелби в Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо, стрелец, въоръжен с щурмови автомат в стил АК-47, откри огън на фестивала на чесъна в Гилрой в Северна Калифорния, убивайки две деца и млад мъж и наранявайки 15 други.

Стрелецът, идентифициран като Сантино Уилям Леган, 19-годишен, e закупил легално оръжието си по-рано през юли. По времето на стрелбата Леган е бил жител на Гилрой.

Полицаите реагираха бързо, атакувайки Леган и застрелвайки го за по-малко от минута. Властите смятат, че Леган е прорязал оградата и се промъкнал на фестивала, за да избегне проверката на охраната по време на фестивала.

3 август: Ел Пасо, Тексас – 20 загинали, 26 ранени

Към тези натрупани трагедии в САЩ само за тази година наскоро се присъединиха и двете масови стрелби в Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо, станали този уикенд.

На 3 август въоръжен човек откри огън в магазин „Уолмарт“ в Ел Пасо, убивайки 20 души и оставяйки 26 ранени. Предполагаемият стрелец, 21-годишният Патрик Крусиус, е бил арестуван в полицията, а стрелбата се разследва като случай на битов тероризъм според федералния прокурор в Ел Пасо.

Полицията също разследва и един манифест, изпълнен с омраза, чийто автор може да е заподозреният, което пък може да означава, че стрелбата в „Уолмарт“ е престъпление, предизвикано от омраза.

4 август: Дейтън, Охайо – 9 загинали, 27 ранени

В най-скорошната от тези трагедии стрелец откри огън в ранните часове на неделя, 4 август, в оживения район Орегон в Дейтън.

Предполагаемият стрелец, 24-годишният Конър Бетс, е бил въоръжен с щурмова винтовка, в стил AR-15, снабдена със 100-патронен кръгъл барабанен пълнител. Стрелецът уби девет души, включително сестра си, 22-годишната Меган Бетс, и рани 27 други, преди да бъде застрелян след само 32 секунди от намиращи се наблизо полицаи.

Бързите действия на тези служители на реда може би са спасили много повече животи през онази нощ, тъй като стрелецът е бил спрян от градушка от полицейски куршуми, точно преди да успее да влезе в бар, претъпкан с жители на Дейтън, които търсят вътре убежище.

„Ако този човек е успял да мине през вратата на ‘Нед Пепърс’ с такова оръжие, там щеше да има катастрофални наранявания и загуби на човешки живот“, заяви шефът на полицията в Дейтън Ричард Бийл на брифинг в неделя.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.