SHARE

Марк Жирардели не се среща никъде в официалната документация, показа проверка на bTV.

Държавата планира да наеме международен консултант, който да анализира концесионния договор със собственика на ски зоната край Банско „Юлен“.

В справката, изпратени до Търговския регистър, като директор на „ТАК Сървис“ е вписана Лениа Пападополо, съобщава медията. А като собственик на всички акции на ТАК пък е посочена кипърската компания „ДЮК Номиниис“ . Датата на удостоверението е 1 юни 2018. Справка в кипърския регистър пък показва, че последната промяна за компанията ДЮК е от 2017 г. Зад нея продължават да стоят имената на Георгиус Георгиу и Елени Елинас.

Президентът наложи вето върху 48-часовите тайни арести

Президентът Румен Радев наложи вето и върна за ново обсъждане в Народното събрание промените в Наказателния кодекс, с които за първи път в българското право се въвежда силно оспорваната възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването на близките на задържано от властите лице – при определени условия. Досегашната уредба изисква незабавно уведомяване на семейството на обвиняемия за задържането му.

Промените се правят за синхронизация с евродиректива, но тя изисква държавите да определят в националното си право основанията и критериите за всяко подобно отлагане на уведомлението. Според държавния глава в случая това е направено твърде общо и създава условия за произвол. Законът не очертава кръга на престъпленията, за които може да се прилага това ограничение, а така то „става приложимо в нелимитиран брой случаи“, пише в мотивите му.

Румънското правителство обяви пакет нови данъци за над 2 млрд. евро

Румънският финансов министър Еуген Теодоровичи обяви изненадващ пакет мерки, който цели да увеличи бюджетните приходи с над 2.1 млрд. евро. Съществена част от него трябва да дойде от нов данък върху активите на доминирания от чуждестранни институции банков сектор, който по официални оценки трябва да допринесе с над 800 млн. евро. Освен това ще се облагат енергийните компании и ще има таван на цената на природния газ за три години.

ЕК с план как да защити бизнеса и гражданите при Brexit без сделка

ЕК представи днес 14 мерки, които ще бъдат приложени в случай на Brexit без споразумение. Te засягат „ограничен кръг“ области с пряко отношение към „жизнените интереси“ на гражданите и компаниите в ЕС – финансовите услуги, въздушните превози, работата на митниците, някои екополитики. Целта е да се ограничат щетите от неуредено оттегляне на Великобритания. Мерките ще бъдат временни и следва да бъдат утвърдени единодушно от държавите в ЕС. Брюксел ги призова да бъдат „благосклонни“ към британските граждани на своя земя, ако същото отношение бъде проявено от британските власти към европейците на Острова.

Съдът отново пусна бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в домашен арест. Този път двете ще останат в ареста, докато изтече тридневният срок за протест на прокуратурата. През ноември съдът отново реши двете подсъдими да са с мярка „домашен арест“, но втората инстанция веднага спря изпълнението на определението с неясни мотиви.

ЕК и управляващата популистка коалиция в Италия постигнаха споразумение по бюджета на страната за 2019 г., което ще позволи да се избегне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Рим. Според договорката бюджетният дефицит на Италия през 2019 г. трябва да бъде 2.04% от БВП спрямо 2.4% в първоначалния вариант и при очакван икономически растеж от 1% вместо прогнозираните по-рано 1.5%.

Премиeрът на Белгия Шарл Мишел е подал оставка, след като неуспешно опита да спечели подкрепа за правителство на малцинството. По-рано този месец фламандската националистка партия напусна управляващата коалиция заради несъгласие с подкрепата за Глобалния пакт на ООН за миграцията. Това отключи политическата криза.

Страните членки и европарламентът се споразумяха да бъдат забранени в бъдеще множество пластмасови продукти за еднократна употреба като клечки за уши, сламки, бъркалки за кафе и др. Законопроектът ще забрани десетина продуктови категории, представляващи 70% от изхвърлените отпадъци в океаните и на плажовете.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.