SHARE

Руският агент Мария Бутина, обвинена, че се е опитала да инфилтрира оръжейното лоби на САЩ (близко до Републиканската партия), ще се признае за виновна, сочат съдебните документи по делото.

Мария Бутина заедно с председателя на горната камара на Русия Александър Торшин са провеждали дългогодишна операция в САЩ, целяща да създаде топли връзки с най-влиятелното лоби на САЩ – NRA, организацията, която въпреки всичките училищни престрелки и убийства успява всеки път да се пребори да не бъде наложено никакво ограничение над продажбата на оръжия в САЩ.

А през нея двамата искат да окажат и влияние над американската Републиканска партия – която прокарва интересите на NRA.

В обвинението на Департамента по правосъдие е посочено, че Бутина се е опитвала да установи “таен канал”, за което са й помогнали и двама неназовани в обвинението американци. Един от тях, Washington Post съобщава, навярно е Пол Ериксън, интимен партньор на Бутина и консултант на Републиканската партия, който през 2016 г. се е опитвал да уреди среща между Доналд Тръмп и Александър Торшин.

Делото срещу Бутина бе прехвърлено към прокуратурата по национална сигурност, след първоначално разследване на специалния прокурор Робърт Мълър.

Строители излизат на протест с 1000 машини заради „опетненото си име“

Строителите ще излязат на „мирно шествие“ утре предобед по бул. „Цариградско шосе“ в столицата заедно с 1000 машини, но без да блокират движението. Това обявиха днес на пресконференция от Камарата на строителите. Причините за протеста са в голяма степен неясно формулирани – например те искат „да спре използването на бранша за политически цели“ и да „спрат обвиненията за корупция“, като ще внесат и подписка в този дух в парламента. Споменават се и и законови промени, но не става съвсем ясно в каква насока.

Макрон обеща реформи, но това не задоволява „жълтите жилетки“

Повишение на минималната месечна работна заплата с около 100 евро, отмяна на планираното увеличение на данъка върху пенсиите до 2000 евро и освобождаване от данък на заплащането за извънреден труд. Това обеща Еманюел Макрон в обръщение към нацията в отговор на продължаващите вече близо месец демонстрации на т.нар. „жълти жилетки“, които разтресоха цяла Франция, заплашвайки управлението. Първите коментари обаче са, че предложените мерки идват прекалено късно и не са достатъчно мащабни. Макрон засега отказва да прибегне към по-ефективни отстъпки, като например да върне отменения от него през 2017 г. солидарен данък върху богатството, макар че в речта си той ясно да показа, че осъзнава, че сред причините за протеста е и нарастващото неравенство.

Бившият зам.-кмет по транспорт на София Евгени Крусев е обвинен в престъпление по служба, от което могат да настъпят значителни вредни последици в размер на над 5 млн. лева. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение – подписка, но му е забранено да напуска страната.

Софийският градски съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги. Според съда е допуснато съществено нарушение, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

След среща, продължила цяла нощ, представители на Европарламента и на ЕК отново не успяха да постигнат компромис с колко да се намалят емисиите въглероден диоксид от автомобилите. .

Потребителски организации в ЕС започнаха съвместни действия, за да оспорят практиката на авиокомпаниите да отказват пътуване на пътник с двупосочен билет, който не се е явил за първия полет, а само за връщането. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.