SHARE

Правителството прие условията на „Лукойл“ след натиск от Кремъл в края на миналия месец. Под натиск от Кремъл на 31 октомври Министерството на енергетиката, антимонополната служба, петролните компании и независимите преработвателни предприятия се договориха да стабилизират цените на пазара, включително да съгласуват с фиксирани обеми и цени доставките на петролни продукти за търговия на едро и дребно.

Споразумението предвижда:

– от 1 януари 2019 г. поскъпването на горивата да не надхвърля 1.7%, но това не е от конюнктурата на пазара, а защото ДДС се повишава от 18% на 20%;

– от 1 февруари цените ще се индексират в рамките на годишната инфлация, която в бюджета е прогнозирана да бъде 4-4.6%;

– на независимите бензиностанции ще бъде гарантирано, че ще получават нужните количества;

– определени са и ценови параметри за сделки на едро за всеки регион на Русия.

Подробности от „Дневник“ . 

„Цена 1000 лв. за „Гражданска отговорност“ не стои на дневен ред.“ Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на коалиционния съвет на управляващите ГЕРБ – „Обединени патриоти“. Срещата се проведе на фона на масовите протести в различни градове на страната в неделя срещу високите цени на горивата, повишението на данъците за старите автомобили и застраховката „Гражданска отговорност“. На брифинга не присъства нито премиерът Бойко Борисов, нито лидерите на формациите от управляващата коалиция – Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов. Вместо тях пред журналистите застанаха освен финансовия министър още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Горанов пресметна, че увеличението на данъка върху старите автомобили е от 6 до 10 лв., не е непосилно бреме и се равнява на „две кутии цигари“. Цветанов видя в протестите опит за провокация и дестабилизация на страната, „всеки има право да избира какво желае – политическа криза и хаос или стабилност“, каза той. Оставка на правителството в момент на растящи цени, инфлация и увеличаваща се престъпност не е решение, а „абдикация от отговорност“, заяви президентът Румен Радев, помолен да коментира ситуацията. По думите му бягството на властта от отговорност слага морална преграда към амбициите им отново да управляват.

Протестите срещу високите цени на горивата и застраховките продължават и днес. В София пред сградата на Министерския съвет ще има протест, организиран от партия „Възраждане“ (на общинския съветник от Варна Костадин Костадинов). Протест ще има и в Перник. Това е един от градовете, където недоволството в неделя беше масово.

Европейската централна банка ще направи цялостна оценка на шест български банки като част от кандидатстването на страната за влизане в банковия съюз. Това са първите три по активи – Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, които по европейските правила задължително трябва да минат под проверка и впоследствие ще бъдат под надзора директно от Франкфурт. Към тях ЕЦБ е добавила най-големите частни банки с местна собственост – Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк, съобщи „Капитал“.

Антикорупционната комисия призова председателя на ВКС Лозан Панов на разпит

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е бил призован миналата сряда да се яви в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество – КПКОНПИ, за да даде обяснение пред специални агенти. Той е отказал, тъй като в искането се цитират норми, които не предвиждат призоваване на председател на съдебна институция. „Недопустимо е един председател на съд да бъде призован по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на съдебен контрол“, пише Панов до институцията. От КПКОНПИ отговориха, че смятат за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт.

Тази седмица се очаква важно тълкувателно решение на ВКС, свързано с дейността на КПКОНПИ. Съдът трябва да се произнесе дали е възможно да се пристъпи към конфискация на имущество, дори и ако наказателното дело срещу съответния човек е приключило с оправдателна присъда.

Още от следващата година бюджетите на общините ще трябва да съдържат финансови сметки за разходите на всяко едно кметство в тях. Тази промяна в ресорното законодателство обещаха управляващите на кметовете на малки населени места след среща при премиера Бойко Борисов. Представителите на местната власт пък казаха, че спират с протеста си.

България няма да се присъедини към Глобалния пакт за миграцията на ООН, реши съветът на управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Преди няколко дни това поискаха поотделно БСП и ВМРО. Пактът трябва да бъде подписан в началото на декември, като целта му е миграцията да бъде разглеждана в нейния хуманитарен аспект, вариантите за реадмисия и възможностите й да повлияе на пазара на труда. САЩ, Унгария, Австрия вече обявиха, че няма да го подкрепят.

През септември средната брутна месечна заплата достига 1135 лв. (880 лв. нетно) и се увеличава с 6.7% на годишна база, показват данните на НСИ. През юни темпът беше близо 9%. Увеличението, макар и с по-бавно темпо, идва предимно от обществения сектор, където по-високите заплати на учителите дърпат нагоре средните стойности.

Бившият македонски премиер Никола Груевски не може да бъде открит, за да влезе в затвора. Той е в неизвестност от петък. Груевски трябва да изтърпи присъда от две години затвор заради доставка на луксозна лимузина „Мерцедес“ по аферата „Танк“, която започна да тече от понеделник. Бившият премиер е обвиняем по три дела, свързани със злоупотреба с власт, включително за незаконно подслушване.

Лидерът на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер ще се оттегли от лидерския пост, съобщи Reuters. Зеехофер също така е казал пред членове на своята партия, че възнамерява да напусне поста на вътрешен министър преди края на мандата на федералното правителство. Зеехофер се превърна в основен критик на Меркел заради миграцията. Споровете са една от причините за намаляващата популярност на управляващите.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров беше глобен с 1000 лв. заради това, че не се яви на поредното заседание на делото срещу него. То е за шофиране след употреба на алкохол, заради което районният съд в София вече го осъди на една година и три месеца лишаване от свобода условно. Ако присъдата се потвърди от градския съд, той ще трябва да напусне поста си в БНТ. Следващото заседание е на 11 януари 2019 г. и тогава ще има решение, предупреди съдия Руси Алексиев.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.