SHARE

ГЕРБ води с 5% пред БСП, свои депутати в бъдещия Европарламент ще имат още ДПС и ВМРО. Това сочи последното проучване на „Алфа Рисърч“ . Ето ги и процентите: ГЕРБ – 31.1%, БСП за България – 26.6, ДПС – 13.9, ВМРО – 6.0%

Според анализите на „Алфа Рисърч“ е сериозно влиянието на кампанията върху крайното решение на избирателите за кого да гласуват. Фактори като „Апартаментгейт”, разочарованието от политиката, по-слабият интерес към европейските теми увеличават тежестта на „последното впечатление“. Партиите с масирана и агресивна медийна кампания привличат обществено внимание и вот от доскоро неориентираните избиратели. Общо 58% са тези, които са лоялни на партията, на която традиционно симпатизират и са взели решение още преди началото на кампанията. Почти всеки втори анкетиран обаче прави избора си през кампанията: 15% в последните 2-3 седмици, а още (27%) заявяват, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор. Което означава, че изненади не са изключени до последния момент. За последните дни са отложили решението си предимно най-младите избиратели и жителите на големите градски центрове. Финалните дни ще са решаващи за извънпарламентарната десница и за национал-популистките формации, чиито симпатизанти се колебаят до последно. Трудно могат да бъдат отчетени и ефектите от евентуален корпоративен вот, който бива активизиран в последните дни преди изборите.

Картината, която регистрира проучването на „Алфа Рисърч“ в края на кампанията, е резултат от промените в обществените нагласи през два условно разделени периода: началото й, което бе белязано от имотните скандали около хора във властта, и вторият – активизирането на управляващите за минимизиране на нанесените щети. Макар все още да остава неясно доколко усилията на ГЕРБ и лично на Б. Борисов успяват да възстановят доверието към правителството, те определено мобилизират част от електоралната им периферия и стопират регистрираната преди месец ерозия в подкрепата. Обратно, БСП не успява да разшири кръга си от привърженици и да се възползва от слабостта на ГЕРБ. Частичен пробив в привличането на разочаровани от управлението избиратели имат някои от по-малките партии, което приближава позициите им до прага за излъчване на евродепутати.

Очевидно е, че по време на кампанията ВМРО и ВОЛЯ са вдигнали своята подкрепа, а такава са загубили ГЕРБ, БСП и „Демократична България“ . И ако за ГЕРБ е ясно защо губят подкрепа на фона на грандиозните постоянни скандали, свързани с тях именно в този период, за БСП също е ясно на фона на грандиозните вътрешни скандали, с които партията занима и привържениците си, то остава въпросът защо „Демократична България“ губи подкрепа.

Според „Алфа Рисърч“ „Демократична България“ все още има шансове, ако успеят да мобилизират електората си.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.