SHARE

Франция затяга режима на рестрикции във връзка с разпространението на коронавируса. Еманюел Макрон прави второ изявление в последните няколко дни. Първите мерки бяха обявени в четвъртък. Президентът днес каза, че французите не са приели достатъчно сериозно наложените мерки за ограничения на социалните контакти и затова се преминава към по-строги по италиански образец.

В следващите 15 дни се забранява движението навън освен до аптека, до магазин за хранителни стоки, по болест или на работа, ако се налага.

„Ще можете да се движите само в крайна необходимост – до аптеката, ако сте болни, до магазина за хранителни стоки, до работа – ако се налага, но няма да можете да общувате с приятелите си по улиците.“, каза Макрон. Нарушенията ще се санкционират.

Затварят се всички граници утре пообяд в координация и в сихрон с решението на ЕС да затвори външните си граници по същото време.

Макрон заяви, че плащането на всички битови сметки ще бъде отложено. Всички кредити и ипотеки също. Някои от данъците също.

Правителството ще посрещне дълговете на фирмите със специален „фонд за солидарност“, който се създава, като готовността е да бъдат наляти 300 милиарда евро.

„Трябва да си отворим джобовете и да сме сигурни, че ще спасим икономиката“, каза Макрон.

Правителството отлага провеждането на втория тур на местните избори. Първия тур се проведе вчера.

SHARE