SHARE

Нарастващото антиваксърско движение в Европа, захранено от пропаганда и популисти, доведе до 20-годишен пик на морбили, съобщава Guardian.

Данните на Световната здравна организация (WHO) показват, че тази година има над 60 000 случая на морбили – двойно повече от 2017 г и най-много през настоящия век. Отбелязани са също така и 72 смъртни случая – двойно повече от 2017 г.

Преди надигането на антиваксърската кампания учените са смятали, че болеста морбили ще изчезне до 2020 г. от Стария континент.

Комисарят по здравеопазане на ЕС Витенис Андриукаитис директно обвини крайно десните популисти.

„Не само аз – цялата научна общност е притеснена – епидемиолози, педиатрици, експерти по заразни болести и множество здравни министри.

Не е за вярване, че имаме смъртни случаи от морбили – деца, умиращи от морбили. Мислехме, че до 2020 г. в Европа изобщо няма да има такава болест.“

Причината за надигането? Експертите са категорични – един от основните фактори е, че хората отказват ваксинация. 

Макар от 20 години насам науката да е категорична, че връзките между ваксината MMR (против морбили, паротит и рубеола) не води до аутизъм, страхът от това не просто продължава, но и се подсилва.

Морбилите, освен че са силно заразни, са и смъртоносна болест, която обаче е сред най-лесно предотвратимите – с ваксинация.

От Световната здравна организация отчитат спад на рутинната имунизация, както и системно по-ниски нива на ваксинация сред някои от маргинализираните групи в обществото.

“Всеки заразен от морбили в Европа ни напомня, че неваксинираните деца и възрастни, без значение от това къде се намират, са изправени пред риск да се заразят и да разпространят болестта на други,  които може да нямат средствата да се ваксинират.”

Сет Бъркли, ръководител на световния съюз за ваксини Gavi, заявява пред Guardian, че скептицизмът е толкова заразен, колкото и болестите. „Много е трудно да се бориш, тъй като в момента не съществуват устойчиви авторитети в света, институциите и фактите са предизвиквани, а лъжите са ОК.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.