SHARE

Васил Божков директно обвини Борисов и Горанов в рекет. От фейсбук страницата си днес той разпространи комикс, чиято история визира срещи и СМС-и, в които са участвали Борисов, Горанов и Менда Стоянова. С тях се поставят условия, срещу които бизнесът се регулира законово, така че да е възможен. Тези условия са 20% от печалбата.

Припомняме ви интервюто на Божков пред бТВ, в което той за първи път обясни как се е стигнало до съответното законодателство, под чиято регулация „Националната лотария“ е плащала такси:

„Ако искате да направим кратка ретроспекция какво се случи със Закона за хазарта и да почнем от 2014 г. На 29.10.2014 г. Георги Кадиев внася Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта. На 19.11.2014 г. Законът на Кадиев е отхвърлен. Законът на Кадиев има една разпоредба, която казва, че с държавна такса 20% се облагат игрите на покер – 20% от събирането на такси и комисиони за участие. На 26.11.2014 г. Менда Стоянова внася същия закон като разрешават с 20% такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5.12.2014 г. този закон е приет.

В тази връзка имам следните въпроси:

„Може ли лидерът на една политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля един закон?

Вторият ми въпрос е може ли финансовият министър да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон?“.

Последва светкавичен отговор на Борисов, който заяви, че това е работа на Горанов и също толкова светкавична пресконференция на Горанов. В нея той призова Васил Божков първо да си плати дълговете към държавата, вместо да отправя необосновани обвинения и заяви:

„През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той /Васил Божков – бел.ред./ е нарушавал или негови служители Закона за хазарта, като е декларирал и допускал внасянето на по-малко такси. По този начин загубата за бюджета се изчислява на 700 милиона заедно с лихвите“, припомни министър Горанов.

Божков отговори на свой ред с прессъобщение до медиите:

„Относно твърденията на Владислав Горанов, че е установено, че се дължат 700 млн. неплатени такси, подобно нещо може да установи само съда. Министър Горанов превишава правомощията си с наложените запори върху имуществото ми с това фирми от подопечните му институции без санкция на съда.

Оттогава Васил Божков публикува периодично доказателства в подкрепа на твърденията си, че е бил рекетиран от властимащите. Първоначално главният прокурор Гешев заяви в интервю по БНТ, че няма да разследва твърденията на един обвиняем. Днес вече прокурор от спеицализираната прокуратура обяви, че Горанов е бил разпитан, а и ще подложат на проверка твърденията на бизнесмена.

Вижте цели комикс:

Това е първата част от обещаната ви Истинска приказка. Всички прилики с действителни лица и събития не са случайни. #БъдетеЗдрави

Posted by Васил Божков on Sunday, 31 May 2020
SHARE