SHARE

От Калин Ангелов във Фейсбук

Днес, на 2 юни, за Ботев чухме такива неща, че човек лесно може да си помисли, че той не е бил човек, а нещо като ангел.

Това е голямо извинение за собственото ни безсилие! И днес ще има заря в Калофер, ще има речи във Враца, ще ни обясняват какъв велик син е родила Майка България.

Няма да се спомене, обаче, че Калофер изгони великия си син през 1868 г., че баща му, даскалът Ботьо Петков, си отиде огорчен от нехранимайкото, който е възпитал; че Русия го гонеше за анархизъм и нихилизъм, а Влашко за контрабанда и хулиганство. Ще си спомни ли някой как Враца, която сега катери Околчица по стъпките му, не тръгна тогава с него? Или че слухове мълвят как на изповед четник изповядал, че четници го били убили, за да вземат парите; а други някои приписват на Стамболов думите, че ако тогава не бил паднал на Околчица, свободна България е щяла да го обеси като бунтовник.

Та мислих си тези дни дали, за да го почетем, трябва да ходим по хъшовските му стъпки, там у Влашко, където живя и твори, а не тук в България, която така и не го разбра приживе?!

Затова и припомням тази ботьова телеграма от 16 юни 1875г. до Димитър Горов (кой е той, аз не знам).
Dimitre Gorof
……….
Utre sparviat tren ela
tuca da sa zeme tipografia
bez tebe nemoge ela nepremenno.
Botiof

Представям си как, за да стигне дотук, Ботьов (така си се е казвал, човекът, но явно сме го прекръстили за по-голяма героичност) се е сблъскал с някакъв влашки чиновник, който като е погледнал документите му е рекъл:

„Ааа, не може! Туй може да се вземе само от Горов. Той да дойде лично! Ти не можеш!“

И как е тичал Ботьов да пуска телеграма на 6LIOKOWIZA, за да ползва услугите на румънския телеграф, който пише с латински букви. И как вероятно някоя попръжня е пускал срещу тези пусти бюрократи и проклети формалисти, дето какво ли не правят само да тормозят човека.

И Човекът като види това може да вземе да си каже:

„Бре! Ми че той Ботев със същите малоумщини се е блъскал, както и аз, бре!. Що пък да не взема да отвлека, с другари заедно – я кораб някой, я самолет – и да се бия с душманина
за да каже нявга народът:
умря сиромах за правда,
за правда и за свобода…“

* Заглавието е на ТерминалНО

SHARE