SHARE

Македония сформира правителство с надежда за стабилност и присъединяване към НАТО. В същото време сръбският президент Вучич встъпва в длъжност и насилията над журналисти зачестяват; а молдовският президент сключи пакт за съдействие с Владимир Путин – това са Балканите тази седмица.

Атаки над журналисти маркираха встъпването в длъжност на сръбския президент Александър Вучич, а от медийните синдикати предупредиха, че журналистите могат да очакват влошаване на ситуацията в бъдеще. “Престанете да мълчите!” бе заглавието на отворено писмо, което председателят на Асоциацията за независима сръбска журналистика Слависа Лекич изпрати до Министерството на информацията, което не реагира относно инцидента.

“Притеснявам се, че всичко това от вчера… изпраща съобщение за това, което ни очаква”, казва журналист пред The Balkan Insight. Полицията продължава да разследва инцидентите. По време на встъпването в длъжност имаше и дребни сблъсъци между симпатизанти на Вучич. Опозицията на президента е фрагментирана и обяви два различни протеста срещу встъпването му в длъжност. Вучич има слава на авторитарен политик с амбиции да затегне хватката си над Сърбия.

Междувременно Сърбия получи като дарение от САЩ 19 многоцелеви машини “Humvee”. На официалната церемония на приемането е присъствал президентът Александър Вучич. В момента армията разполага! с общо 40 машини “Humvee”.

Македония сформира правителство тази сряда. Стабилизирането на политическата ситуация в страната отново дава надежда за членство в НАТО, коментират политически анализатори. Ако страната изостави национализма, заради който ѝ бе отказано членство през 2008 по повод на спорове с Гърция относно името на страната, съществува реален шанс за влизане в съюза. Спорът е считан за част от кампанията на авторитарното правителство на ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски, чиито симпатизанти нахлуха в парламента и раниха депутати от опозицията преди месец. Новото правителство на социалдемократите с премиер Зоран Заев ще се наеме с нелеката задача да поведе страната към реформи във време на засилващо се руско влияние на Балканите.

Молдовският проруски президент Игор Додон ще поиска от Съвета на ООН да признае неутрален статус за Молдова в опит да се разграничи напълно от НАТО и ЕС и да продължи политиката си на сближаване с Русия. След тежък дипломатически спор между двете страни, в резултат на който бяха изгонени петима руски дипломати с обвинения за шпионаж, а в отговор Русия също изгони петима молдовски дипломати, Додон посети Петербург. В дълго интервю в “Комсомолская правда” Додон заяви, че Молдова е направила грешка през 2015 г., когато подписа споразумение с ЕС. В допълнение молдовската Социалистическа партия на Додон ще подпише споразумение за съдействие с партия “Обединена Русия” на Владимир Путин на 8 юни. 

Доклад на международната асоциация Save the Children посочва огромни разлики в стандарта на живот на децата в най-богатите и най-бедните страни на Балканите. Хърватия се нарежда на първо място в региона и 25-о в света, а Албания на последно за Балканите и 71-во в света, с останалите балкански държави помежду им. “България, в която 36.8 от 1000 момичета на възраст 15 до 19 г. стават майки, се нарежда на 49-о място”, а зад нея са Румъния и Македония. Сърбия е на 41-во място, като голям процент от децата там са принудени да напуснат дома си поради конфликти – статистиката включва и Косово. Албания има най-висок процент на детска смъртност на Балканите, със смъртност от 14 на 1000 сред децата на вързаст до пет години. Докладът казва, че “детството е свършило преждевременно” за поне 700 милиона деца глобално поради влошено здраве, конфликти, насилие, детски брак, ранна бременност, недохранване, изключване от образование и детски труд.

Бюлетина изготви Йоанна Маринова

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.