SHARE

Може ли да се създаде алгоритъм, който да разобличава фалшивите новини? Това се опитват да разберат от проекта Hack the Fake News на United Partners и Българската асоциация на ПР агенциите за борба с „фалшивите новини“ с помощта на последните технологии за анализ на данни.

В първата част на техния проект осем отбора търсеха решения за борба с „фалшивите новини“ с помощта на последните технологии в областта на анализа на текстови данни – изкуствен интелект и машинно самообучение. Четири от екипите представиха най-точни модели, които се отличаваха с най-добра практическа приложимост и иновативност на разработката. Инициативата продължава с публичен workshop и дискусия в широк кръг от експерти.

По време на 48-часовия хакатон участниците трябваше да създадат алгоритъм, който оценява вероятността дадена онлайн публикация да е фалшива (невярна или манипулативна) и/или да представлява т.нар. clickbait (пикантна информация с подвеждащо заглавие). Отборите разполагаха с близо 3000 статии, ръчно оценени от студенти по „Връзки с обществеността“ от Нов български университет и други експерти.

Участниците трябва да представят решения, които да могат да се прилагат върху десетки милиони публикации на ден и да могат да се използват за създаването на безплатна обществено полезна услуга или онлайн инструмент, който да е достъпен за крайните потребители.

Някои от основните предизвикателства, с които експертите се сблъскаха, произтичаха от особеностите на явлението „фалшиви новини“ – че лексиката, използвана в тях, се променя във времето, според политическата ситуация и целевата група, както и от нуждата да се открият други критерии, които „издават“ една фалшива новина. Много от тях бяха свързани със стила на текста – брой уникални думи в заглавието и текста, брой главни букви, използване на определени символи, близост между заглавие и текст.

За разрешаването на проблема отборите приложиха последните технологии в обработката на данните, като конволюционни невронни мрежи и word2vec (представяне на думи чрез вектори).

Резултатите бяха оценени от жури по няколко основни критерии – точност на алгоритъма, презентация и визуализация на резултатите, приложимост и достъпност на модела, иновативност и оригиналност на разработката.

Четири отбора събраха много близък брой точки и в резултат си разделиха първо и второ място. Отбор HyperScience (Серги Сергиев, Кристиян Ташков, Петко Николов) и отбор Red (Лъчезар Божков, Пепа Генчева, Георги Караджов, Емил Иванов) оглавиха класацията със съответно 88,19 т. и 88,18 т. от максимално възможни 100 т. Отбор Leanplum (Владимир Маринов, Васил Люнчев и Никола Таушанов) и отбор „VMЖивко“ (Антони Иванов, Ангел Дамянов, Александър Колев, Живко Ганев) завършиха втори със съответно 87,87 т. и 85,51 т. В журито взеха участие експерти от съорганизаторите Data Science Society, българска доброволческа общност от експерти в анализа на данни и Sensika, технологична платформа за проследяване и обработка на публикации онлайн и в социалните мрежи.

Генерален спонсор на проекта е HyperScience – компания за технологии в сферата на изкуствения интелект, специализирана в автоматизацията на обемни офис задачи, която повишава ефективността и ефикасността на всекидневните бизнес операции.  Инициативата е подкрепена и от компанията – лидер на пазара на телекомуникациите, Mtel.

По време на хакатона участниците ще разполагат с вкусна и разнообразна храна, предоставена от BGmenu като част от инициативата „Да хапнем заедно“. Кампанията е вдъхновена от желанието на BGmenu да насърчи потребителите си да се хранят заедно по-често.

Партньори на проекта са Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Нов български университет (НБУ).

Специален партньор на проекта е Международната ПР асоциация (IPRA).

Медийни партньори са Българската телеграфна агенция, Dev.bg,  Kaldata.com,  B2b Magazine, HiComm, Actualno.com, Mediapool.bg, Terminal3.bg.

За „Юнайтед Партнърс“

„Юнайтед Партнърс“ е една от първите български специализирани комуникационни агенции, която предлага пълно обслужване в сферата на интегрираните маркетингови комуникации. През последните 20 години компанията осъществява многобройни продуктови и корпоративни кампании, пъблик афеърс проекти, иновативни дигитални кампании за водещи компании в различни сфери на бизнеса, сред които Procter & Gamble, IBM, ING, Western Union, UNICEF, Nestle, VMware, Viber, Bayer, Tommy Hilfiger и др.  През годините „Юнайтед Партнърс“ печели многобройни отличия от конкурси в сферата на комуникациите, сред които златната награда на IPRA в категория „Най-добра корпоративна PR кампания” с проекта BGTeen.info, реализиран за Procter & Gamble, и „Най-добра международна PR кампания от агенция“ за работата по проекта EE MUSIC (Energy Efficient Music Culture).

Повече информация може да намерите тук.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.